Wednesday, 24 January 2018

Itinerary ke Koh Samui

Trip ke Koh Samui ni adalah 4 hari 3 malam. Untuk mendapatkan harga percutian yang murah, kitorang ambil flight AirAsia dari KLIA2 ke Surat Thani. Kalau flight direct ke Koh Samui harga tiket memang mahal, tapi advantage nya xbuang masa. Kalau dari Surat Thani, kita kena naik bas ke pelabuhan ferry, seterusnya naik ferry untuk sampai ke Koh Samui island dan ini memang ambil masa 1/3 hari (+waktu menunggu).

Trip kali ni berlima sekali dengan parents. Percutian kali ni lebih kepada nak rehat bersantai2 di hotel sambil menikmati permandangan beach. So aktiviti2 macam scuba, snorkeling, boat tour semua kitorang xambil.

Day 1
11.00am- Flight KLIA2 to Surat Thani (1.5h)
*flight delay 25minutes.
12.00pm- Arrived Surat Thani Airport (1 hour different time Malaysia & Thailand)
*bring your own pen to save the time, fill in the immigration form in the flight.
01.45pm- Bus to Ferry terminal (1.5h)
*We buy from Seatran booth, turn right just after you get out from the Arrival Hall and walk straight until you can see the "Seatran booth".
03.35pm- Ferry to Koh Samui (1.5h)
05.05pm- Arrived Koh Samui
05.25pm- Van to Hotel
06.25pm- Check in Hotel and rest

Day 2
07.30am- Breakfast in Hotel
08.30am- Walk around:
                1) Snack stone pagoda
                2) Grandparents's rock
                3) Shops (7eleven, Family mart, Makro supermarket)
                4) Lamai View point
                5) Paradise garden
01.00pm- Visit Koh Samui Central Mosque or Masjid Nurulihsan.
*You can find Halal foods around the mosque. We eat at Melayu Samui Seafood.
02.00pm- Lunch
05.00pm- Lamai Night Plaza (open daily from 5pm to 12am)

Day 3
08.00am- Breakfast in Hotel
12.00am- Check out hotel. Van to jetty
02.00pm- Ferry to Surat Thani (1.5h)
04.00pm- Bus to Surat Thani bus stop near hotel
05.05pm- Walk 10 minutes to My Place @ Surat Hotel
05.15pm- Check in Hotel and rest
06.00pm- Dinner
*Halal food just 5 minutes walking from our hotel, near night boat port.
06.00pm- Surat Thani night market (open daily from 4pm to 10pm)

Day 4
08.00am- Breakfast in Hotel
09.00am- Check out hotel. Bus to Surat Thani Airport
12.00am- Flight to KLIA2
*Our flight delay 50minutes.
02.40pm- Arrived KLIA2
*In our case, flight was delay + bad weather. So we arrived around 6pm in KLIA2.

Actually kalau nak balik dari Koh Samui hari keempat pun ok, then terus ke airport Surat Thani. Tapi kena keluar dari hotel awal pagi sebab flight AirAsia ni satu time je, pukul 12.05pm. Bolehlah hari ketiga tu korang buat banyak aktiviti sikit kat Koh Samui. Kitorang decided nak balik ke Surat Thani awal sebab ada parents. At least sampai sehari kat Surat Thani before flight takdelah hectic sangat.

Bawah ni jumlah perbelanjaan kitorang kat sana. Boleh jimat lagi if pilih budget hotel. Foods dgn souvenir tu ikut masing2 punya budget.

Budgets
AirAsia flight (return): RM122
Transportation airport-bus-ferry-hotel (return): THB1100 (RM140)
Hotel in Koh Samui 3days2nights for 5 peoples (2bedrooms): RM1656.50 (=RM331/pax)
Hotel in Surat Thani 1night 2 bedrooms: RM145 (=RM29/pax)
Rent a car for 1 day: THB1300 (RM160/5pax)

TOTAL= RM654

Kalau tambah dengan beli foods & souvenir (RM140) total semua lebih kurang dalam RM800. Depends pada masing2, kalau nak belanja banyak bawak banyak sikit. Kalau nak berjimat bawak ikut budget korang. Details perjalanan kitorang akan dipost dalam next post.

No comments:

Post a Comment